Aakoo-Junioreiden kannanotto Inkeroisten jäähallin säilyttämisen puolesta!

02.10.2019

Aakoo-Juniorit Ry on Inkeroisten jäähallissa harjoitteleva juniorijääkiekkoiluun erikoistunut pieni harrasteseura. Seuralla on joukkueita kiekkokoululaisista A-junioreihin saakka ja joukkueissa pelaa tällä hetkellä noin sata jääkiekkoilusta innostunutta lasta ja nuorta, osa joukkueista toimii yhteistyöperiaatteella Haminan Kiekkoympyröiden kanssa. Aakoo-Juniorit on profiloitunut erityisesti harrasteluontoiseen jääkiekkoiluun ja seuran tavoitteena on pitää kynnys urheiluharrastuksen aloittamiseen matalana. Tavoitetta on ylläpidetty edullisilla kausimaksuilla sekä mahdollistamalla harrastamisen ilo kaikille jääkiekkoilusta kiinnostuneille taitotasoon katsomatta. Seuran toiminta on tärkeä tekijä myös Inkeroisten taajaman elinvoimaisuuden säilyttämisessä. Urheilua harrastavat lapset ja nuoret sekä seura yhdessä yhteistyökumppanien kanssa ovat tiiviisti mukana alueen tapahtumissa. Haluamme jatkossakin pitää jäähallin, jotta voimme jatkaa toimintaamme juniorikiekkoilussa ja olla mukana pitämässä aluetta vireänä.

Seuran toimintaedellytykset ovat vahvasti sidoksissa Inkeroisten jäähallin olemassaoloon. Toimintaa pyöritetään vapaaehtoisvoimin. Mikäli Inkeroisten jäähalli lakkautetaan, sillä on suora vaikutus Aakoo-Junioreiden toimintaan. Inkeroisten jäähallissa harjoittelevat myös monet aikuisten harrastejoukkueet ja hallissa on paljon kuntokiekkovuoroja. Alueellisten pienten seurojen toiminnan jatkamisedellytykset tehdään olemattomiksi, mikäli toiminnot pitäisi siirtää Kouvolaan. Inkeroisten jäähallin lakkauttaminen on erityisesti Kouvolan eteläosissa asuville urheilua harrastaville perheille pahin mahdollinen vaihtoehto. Lakkauttamispäätökset aiheuttavat monille puntarointia oman tai lasten harrastusten jatkamisen suhteen ja mahdollisesti moni tulisi lopettamaan harrastuksen. Jääkiekkoharrastuksen aloittamisen kynnys kasvaa, koska alueella ei myöskään ole aktiivisesti ylläpidettyjä ulkojäitä, jossa harrastusta pääsisi kokeilemaan. Pienet jääkiekkojuniorit isojen varustelaukkujen kanssa eivät voi liikkua yksin julkisilla kulkuneuvoilla pitkiä siirtymiä, joten ympäristölle haitallinen yksityisautoilu lisääntyy. Harrastusmatkat pitenisivät pahimmassa tapauksessa useilla kymmenillä kilometreillä eikä kaikilla ylipäätään ole edes mahdollisuutta kuljettaa lapsia harrastamaan pitkien automatkojen päähän. Tämä taas voi aiheuttaa puntarointia asuinpaikkakunnan järkevyyden suhteen, kannattaako urheilukaupunkina itseään markkinoivaan Kouvolaan jäädä edes asumaan, mikäli harrastusmahdollisuuksia karsitaan. Eteläisestä Kouvolasta jääkiekkoperheiden voikin olla aiheellista siirtyä muualle ja harkita jopa muuttoa pois Kouvolasta. Vaikka Kouvolan entiset kuntarajat eivät varsinaisesti enää vaikutakaan, on silti faktaa, että myös vanhan Kouvolan ulkopuolella asuu ihmisiä, joiden elämään nämä päätökset vaikuttavat hyvinkin konkreettisesti.

Vetoamme myös yleisellä tasolla Kouvolan lähiliikuntapaikkojen säilyttämisen puolesta. Kaikilla ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia liikkua harrastuksiin useiden kymmenien kilometrien päähän. Ydinkeskustan ulkopuolella asuville tulee niin ikään taata yhdenvertainen oikeus harrastusmahdollisuuksiin kohtuullisen matkan päästä. Erityisesti lasten ja nuorten liikuntaharrastuksia tulisi tukea. Säästötoimenpiteiden toimeenpanossa liikunnasta säästäminen on väärä tapa, sillä liikunnan laiminlyönti vaikuttaa heikentävästi kansanterveyteen ja lisää vastaavasti kunnallisia terveydenhoitokustannuksia. Kouvolan tulisi vakavasti pohtia myös urheiluun ja liikuntaan kohdistuvista säästöistä aiheutuvaa imagohaittaa. Kaupungin selvityksissä lakkauttamista on perusteltu lähiliikuntapaikkojen kunnossa esiintyvillä puutteilla, mutta todellisuudessa korjauksia ja investointeja on tehty ja käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä. Kaiken ei tarvitse olla aina uutta ja kiiltävää, vaan palveluiden toimivuus, helppo saatavuus ja ylipäänsä olemassaolo ratkaisevat.

Aakoo-Juniorit ry

Oheinen adressi allekirjoitettavissa vielä! Käykäähän kertomassa mielipiteenne!

https://www.adressit.com/ei_monitoimihallia_kouvolaan_muiden_liikuntapaikkojen_kustannuksella